הזדקנות העור

הזדקנות העור – מה ניתן ומה לא ניתן לעשות
 
הזדקנות עור הפנים, והאופן בו נוצרים קמטים, הוא תהליך מורכב ביותר. הוא מושפע מהמון התרחשויות פיזיולוגיות, שהשילוב של כולן יחדיו יוצרת את מה שאנו רואים כעור בוגר. כיוון שאין סיבה אחת להזדקנות העור, אין גם פתרון אחד שיכול לתת מענה לעור הבוגר. השימוש במרכיב אחד או בטיפול מסוג אחד – זה לא מה שיסייע לנו בהחזרת גלגלי הזמן לאחור.
למעשה, המרכיבים בעלי ההשפעה על סימני הגיל הינם מעטים. וגם לגביהם – יש לתאם היטב ציפיות: לא ניתן למנוע את הזדקנות העור, כן ניתן להאט תהליכים ולשפר מראה של קמטוטים דקים. בשימוש בשיטות אחרות, שאינן תכשירים למריחה, ניתן להשיג כמה צעדי שיפור נוספים בעור. למשל בהזרקות למילוי קמטים, בהזרקת בוטוקס (שאיננו חומר מילוי), בפילינג בינוני או עמוק, במיקרונידלינג ובטיפול בטכנולוגיית IPL או RF.
ככל שמדובר בתכשירים קוסמטיים לחידוש העור, חשוב לזכור: ישנם סימני-גיל שניתנים לשיפור באמצעותם, וישנם כאלה שלא.
כדי להבין מה ניתן לשינוי ומה לא, כדאי שנתבונן מעט בתהליכים שקורים לעור עם הגיל. העור מושפע, במהלך השנים, מגורמים חיצוניים ופנימיים. בין הגורמים החיצוניים אפשר למנות את קרינת השמש, האקלים ככלל, הזיהום והעישון. הגורמים הפנימיים הם תורשה, גיל, ירידה ביצור הורמונים, ירידה בתפקוד מערכת החיסון, והצטברות נזקי רדיקלים חופשיים. כל אלה משפיעים על תפקוד העור ומתבטאים בתכונות כמו: ירידה בכמות החמצן המובלת לתאי העור, נזק לקולגן ולאלסטין, ירידה בכושר תחלופת התאים, פגיעה ברקמות שנגרמה מרדיקלים חופשיים, ירידה בתכולת השומן בעור, ירידה בכושרו של העור להחזיק מים, נזק למרכיבים בין תאיים התומכים בעור ומגנים עליו, ירידה במספר התאים ופגיעה בצורתם הפיזית, הצטברות כתמי עור, ועוד.
מאפיין בולט אחד של עור בוגר יותר מול עור צעיר הוא שבעור צעיר יש יותר תאי שומן בדרמיס מאשר בעור מבוגר. זאת היא סיבה אחת לכך שעור זקן יותר נראה שקוף ודק יותר מעור צעיר (ולכך שבאנשים שמנים עור הפנים מאופיין בפחות קמטים). זאת ועוד: מסיבה שאינה ידועה, העור ממשיך לגדול ולהתרחב עם הגיל, למרות העובדה שרקמת השומן התומכת בשכבות העמוקות יותר של העור – פוחתת. ומסיבה זאת העור מתחיל לצנוח: יותר מדי עור מיוצר, אבל אין מספיק עצמות (גם הן מידלדלות עם הגיל ) ושומן כדי לתמוך בו. בו זמנית, שרירי הפנים מאבדים את צורתם ואת הטונוס שלהם, מה שנותן לפנים הופעה נפולה.
מרכיבים מסוימים בעור נהרסים גם הם עם הגיל. המולקולות האחראיות על שמירת מים בעור והמעניקות טקסטורה, (שמקומן בין התאים) – כמו צרמידים, חומצה היילורונית, פוליסכרידים, גליצרין והרבה אחרות – מתבלות עם הגיל, ולא מוחלפות באחרות. מבני התמיכה בעור, קולגן ואלסטין, מאבדים את צורתם התקינה, או מושמדים. עור בוגר יותר הוא גם פגיע יותר לתגובות אלרגיות, רגישויות וגירויי עור יחסית לעור צעיר,בשל היחלשות המערכת החיסונית.
ברמה מולקולרית עמוקה יותר, הוראות הדנ"א לתאי העור – משתנות גם הן עם הגיל. השינוי הזה מתבטא בייצור פחות תאי עור, ייצורם של התאים הוא פחות יעיל וצורתם החיצונית כבר איננה מושלמת כבעבר. התאים הללו כבר אינם מייצרים את החלבונים החשובים לשמירת הלחות והמוצקות של העור. כל אלה מתבטאים בין השאר בטקסטורה של העור, במראהו החיצוני ובמוצקותו. עור בוגר נראה בד"כ יבש יותר מעור צעיר. השינויים הללו נגרמים משילוב של גיל ותורשה, נזקי השמש והצטברות נזקי רדיקלים חופשיים.
קרמים קוסמטיים רבים מלווים בהבטחה לטפל בתופעות הללו, של ירידה במרכיבי העור החשובים. "להחזיר לעור את מה שהוא איבד". המרכיבים שנועדו לטפל בקמטים שלנו, לדברי היצרנים, הם: קולגן, אלסטין, צרמינים, חומצה היילורונית, פוליסכרידים, דנ"א, רנ"א ועוד רכיבי עור מהסוג הזה.
המרכיבים קולגן ואלסטין נשמעים מאד משכנע. אבל יש לזכור שהמדובר במולקולות גדולות מאד שאינן יכולות לחדור לעור באמצעות מריחת קרם. גם אילו היו חודרות,הן לא יכולות להיקשר לקולגן ולאלסטין בעור, ולהשתלב במבנה המורכב הזה שתומך בו. במוצרי קוסמטיקה, משמשים הקולגן והאלסטין כגורמי לחות. חומצה היילורונית, כשהיא חלק ממבנה העור, היא עוזרת להגן על העור מאיבוד מים ומהווה חלק מהחומר הבין תאי המעניק מלאות ונפח לעור. עם הגיל, כמותה בעור פוחתת. כאשר המדובר על מוצרי קוסמטיקה המכילים חומצה היילורונית יש לזכור, כי היא מולקולה ענקית שאיננה חודרת לעור במריחה חיצונית. היא כן חשובה בקרמים כלחותן המסייע בשמירה על לחות העור מבחוץ. יש לזכור, כי קיימים לחותנים מסורתיים ומוכרים רבים, עם שם פחות מרשים מ"חומצה היילורונית" שחשובים בקרם לא-פחות ממנה.
בסיכום, הוספת החומרים הללו לקרמים היא טובה כאמצעי לשמירת הלחות שלו, אולם "להחזיר לעור את מה שהוא איבד" זהו ביטוי שגורם לנו להאמין כי הקרם מחולל שינוי קבוע בעור. ובכן, קולגן, אלסטין, חומצה היילורונית, צרמידים וחומצות אמינו – אינם מחוללים שינוי קבוע בעור.
האם ניתן בכל זאת לשנות את מראהו ותכונותיו של העור הבוגר?
התשובה היא – כן, ישנם חומרים מעטים המחוללים שינוי בטקסטורה ובמוצקות של העור, מעדנים קמטוטים (ולא קמטים) וכן מאטים (ולא מונעים) את הופעת סימני הגיל. העיקריים שבהם: רטינואידים (נגזרות של ויטמין A), חומצות אלפא וביתא הידרוקסי, ויטמינים מסוימים ובפרט ויטמין C ונוגדי חמצון אחרים, פפטידים ביומימטיים, חומצה אלפא ליפואית, תמצית תה ירוק.
דילוג לתוכן