רטינול

מוצרי קוסמטיקה רבים, המסווגים כמחוללי "אנטי אייג'ינג" מכילים את החומר רטינול. מהו רטינול?
רטינול הוא ויטמין A. דרך המזון אנו מקבלים אותו ממזונות שמקורם מן החי (במיוחד מוצרי חלב, חלמון ביצה וכבד, וכן מהחומר בתא קרוטן שנמצא בחלק מהירקות (גזר, כרוב, חסה). הביטא קרוטן הופך בגוף לויטמין A.
רטינול בקוסמטיקה
ויטמין A הוא אחד מהחומרים המעטים עם מולקולה קטנה מספיק כדי לחדור בעד השכבה החיצונית של העור ולהשפיע על תיקון השכבות הפנימיות יותר, כמו שכבת הדרמיס – המכילה את הקולגן והאלסטין. רטינול הוא ויטמין A , וע"י ריאקציה כימית – הכוללת חמצון – היא הופכת בתאים לחומצה רטינואית . לתאי העור יש קולטן מיוחד לחומצה הרטינואית. בקישור של החומצה לקולטן, התא מקבל פקודה לתפקד באופן תקין, להבדיל מהתפקוד של תא פגוע (מנזקי השמש למשל) או תא "זקן". לתאים יש יכולת מסוימת לבצע את הפקודה הזאת, דהיינו לתפקד ברמה בה תאים צעירים ובריאים מתפקדים. רטינול לא יכול לתקשר עם תא עד שהוא הופך לחומצה רטינואית.
במשך השנים היו החוקרים חלוקים בשאלות שנוגעות לרטינול: כמה הוא יציב בתכשירי קוסמטיקה? האם הוא יכול להפוך לחומצה רטינואית לאחר שהוא נספג בעור? כמה רטינול נדרש כדי שהחומצה הרטינואית תגיע לתא? בשנים האחרונות פורסמו מחקרים המראים כי ניתן לייצב את הרטינול בתכשירי קוסמטיקה, ולגרום לו לחולל את השינוי בעור שאנו קוראים לו "אנטי אייג'ינג". בד בבד, פותחו גם כמה תכשירים יעילים המכילים רטינול ושנותנים תוצאות טובות.
היום ברור, כי רטינול הוא סוכן אמיתי של אנטי-אייג'ינג: הוא עוזר ליצור תאי עור בריאים, בצורתם ובתפקודם. הוא מעלה את כמות המולקולות התומכות בעור והמקנות לו לחות (קולגן, חומצה היילורונית) ובנוסף לאלה הוא נוגד חימצון טוב. רטינול משפיע על האצה בתחלופת התאים – מעודד קילוף ונשירת תאי עור מתים ומאפשר לתאי עור בריאים להופיע. העור המטופל נראה חלק, הנקבוביות קטנות ובולטות פחות. יש גם שיפור בקמטוטים קלים ובכתמים. אגב, התחלופה המואצת של תאים מסייעת ספציפית גם לאקנה. קילוף העור פותח נקבוביות, ועוזר לטשטש צלקות אקנה. גם ההפרשה של שומן מהנקבוביות מוסדרת באמצעות הרטינול או רטין-A.
תכשיר יעיל תמיד יכיל יותר מאשר רטינול. נחוץ שילוב של חומרים נוספים שמשלימים את השיקום של העור ומייעלים אותו, כגון: חומצות אלפא וביתא הידרוקסיות (המסייעות בקילוף תאי עור מתים ושניזוקו מהשמש), ונוגדי חמצון.
בתכשירי קוסמטיקה לפעמים נמצא את הצורה של ויטמין A הנקראת רטיניל פלמיטט. זוהי ורסיה יציבה יותר, אולם בגלל שהעור צריך להמשיך ולשבור עוד את הרטיניל פלמיטט, נדרשים ריכוזים גבוהים יותר כדי לספק את התועלות של הויטמין.
דילוג לתוכן