תמצית הסנטלה

תמצית הסנטלה – Centella asiatica
ושימושיה בקוסמטיקה ושיקום העור
 
 
צמח הסנטלה שימש מזה מאות שנים את האינדיאנים למגוון שימושים במריחה על העור. הוא שימש לריפוי פציעות ודלקות, לטיפול בצרעת ולאיחוי צלקות. כיום, לאחר עשרות רבות של מחקרים קליניים, אנו יודעים יותר על תמצית הצמח הזה ועל מנגנוני הפעולה שלה בעור. מרכיבי הצמח פועלים הן במריחה על העור וכן בנטילה אורלית (בבליעה) של התמצית.
בצמח ישנם שלושה טרפנואידים: centellin, asiaticin centellicin, שלהם מייחסים את ההשפעה של תמצית הצמח על תפקודי הגוף ככלל, ועל העור בפרט.
איזו השפעה יש לתמצית הסנטלה על תפקודי העור?
מסתבר שלתמצית הסנטלה יש מגוון השפעות, התלויות בין השאר בריכוזים בהם משתמשים.
1.שיפור תפקודם של כלי הדם הקטנים בעור.
באנשים שבהם נפגעים כלי הדם הקטנים הללו (מיקרו–אנגיופטיה) ישנה נטייה ל"סינון" תכולתם של כלי הדם לעבר הרקמות מבעד לקירות החלושים של כלי הדם. אנשים אלה עלולים לסבול מנפיחות ובצקת, מכיבים (פצעים) ומדלקת. לקיחה של תוסף מזון המבוסס על סנטלה – 60 מ"ג, או מריחת המרכיב על העור, גרמה לשיפור תפקודם של כלי הדם הקטנים, לחיזוק כלי הדם והפחתת הנפיחות והדלקת. כלי הדם הפכו גמישים יותר ותפקדו באופן משופר יחסית לכלי דם שלא טופלו בסנטלה. כתוצאה מכך גם נצפה שיפור בזרימת הדם.
מחקרים לדוגמה:
Angiology. 2001 Oct;52 Suppl 2:S49-54.
Evaluation of treatment of diabetic microangiopathy with total triterpenic fraction of Centella asiatica: a clinical prospective randomized trial with a microcirculatory model.
Int J Low Extrem Wounds. 2006 Sep;5(3):169-80
A review of the microcirculation in skin in patients with chronic venous insufficiency: the problem and the evidence available for therapeutic options.
Angiology. 1990 Jul;41(7):533-40
Improvement of capillary permeability in patients with venous hypertension after treatment with TTFCA.
Angiology. 2001 Oct;52 Suppl 2:S9-13.
Total triterpenic fraction of Centella asiatica in chronic venous insufficiency and in high-perfusion microangiopathy
2. שיפור הריפוי של פצעים ופציעות בעור, טיפול בכוויות, עיבוי העור
תמצית סנטלה הראתה יכולת לשפר את הריפוי של פציעות וכוויות. האיחוי של רקמות העור הפגועות ויצירת הצלקת (כחלק מתהליך הריפוי) היו מהירים יותר. מחקרים מראים, כי מרכיבי הצמח גורמים לחלוקה מהירה יותר של תאים בעור ולייצור מרכיבי עור כמו: קולגן (בפרט מסוג 1, 3), אלסטין ומרכיבים נוספים של החומר הבין-תאי בעור. מיצוי הסנטלה גורם גם לשיכוך דלקות בעור, מה שמזרז את ריפוי הפציעות ואיחוי העור. מחקרים שעסקו בטיפול בצלקות מצאו, כי מיצוי הסנטלה, כשהוא נמרח בתחילת ההריון, מסייע למנוע סימני מתיחה. מטופלים בהקרנות עקב מחלת הסרטן סובלים מפגיעה חמורה בעור. פגיעה זאת למעשה מגבילה את הטיפול בהקרנות ומחייבת הערכות מחדש של הטיפול הזה בהתאם למצב העור. הסתבר לחוקרים, כי מריחת תמצית סנטלה על עורם של מטופלים בהקרנות, הביא להשפעה אנטי דלקתית ושיפר את תגובת העור ואת מצבו. למעשה, מיצוי הצמח הזה השפיע על מגוון שלבים של איחוי, שיקום וריפוי פגעים בעור. ההשפעה נצפתה גם בנטילת המרכיב אורלית (כתוסף מזון) וגם במריחתו על העור. יש לציין, שקיימים מחקרים רבים העוסקים בשיקום העור, איחוי העור וריפוי הפציעות באמצעות סנטלה. לא ראיתי מחקר שבדק באופן ישיר את השפעתה של הסנטלה על אנטי אייג`ינג בעור הבריא. האם ניתן להסיק מהממצאים הקיימים כי הסנטלה תשפיע על מיצוק, עיבוי העור ושיפור מראהו? להערכתי – יהיה הגיוני לשער כי הריכוז המתאים, ששימש במחקרים, ישפיע גם על שיפור מראהו ותפקודו של העור הבריא. מבלי שניכנס להסברים מורכבים מדי, ישנם כמה מכנים משותפים בין התהליכים שנראו במחקרים (ייצור מוגבר של קולגן ומרכיבי החומר הבין תאי) לבין תהליכים הקשורים במיצוק ושיפור מראה העור. גם ההשפעה נוגדת הדלקת היא ברוכה לעור, כיוון שדלקת תת-קלינית, ממנה אנו עלולים לסבול מבלי שהיא תהיה מורגשת כלל, היא אחד ממאיצי הזדקנות העור. תמצית הסנטלה מזרזת יצירת מרכיבים בעור המסוגלים להחזיק לחות. תוספת זאת משפרת עוד את גמישותו ותפקודו התקין של העור.
 
מחקרים לדוגמה:
Rev Enferm. 2005 May;28(5):67-70
Topical chemotherapy for the treatment of burns
Int J Dermatol. 2004 Nov;43(11):801-7.
Asiaticoside induction for cell-cycle progression, proliferation and collagen synthesis in human dermal fibroblasts.
Aesthetic Plast Surg. 2000 May-Jun;24(3):227-34.
New innovations in scar management.
Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD000066.
Creams for preventing stretch marks in pregnancy.
Eur J Dermatol. 1999 Jun;9(4):289-96.
Triterpenes from Centella asiatica stimulate extracellular matrix accumulation in rat experimental wounds
Biol Pharm Bull. 1999 Jul;22(7):703-6.
The effect of tetrandrine and extracts of Centella asiatica on acute radiation dermatitis in rats
Indian J Exp Biol. 1996 Dec;34(12):1208-11.
Effects of Centella asiatica extract on dermal wound healing in rats
Ital J Biochem. 1988 Mar-Apr;37(2):69-77.
Effect of the triterpenoid fraction of Centella asiatica on macromolecules of the connective matrix in human skin fibroblast cultures
3. השפעות נוספות: טיפול בפסוריאזיס, הגנה על תאי מערכת החיסון, השפעה על תאי מלנומה בעור.
מחקרים בודדים מראים כי מיצוי הסנטלה מאיץ תהליך הנראה "התאבדות של תאים" (אפופטוזיס) בתאי מלנומה – סרטן העור. כן מראה מחקר מ-2001 שטיפול בסנטלה בחולי פסוריאזיס היה יעיל יותר מהטיפול המסורתי, וללא תופעות לוואי (המחקר מובא למטה). מחקר אחר הראה כי תמצית הסנטלה הגנה על לימפוציטים – תאי דם לבנים – מנזק לגנים.
 
מחקרים לדוגמה:
Toxicol In Vitro. 2007 Jul 18; [Epub ahead of print]
Antigenotoxic role of Centella asiatica L. extract against cyproterone acetate induced genotoxic damage in cultured human lymphocytes
Cancer Lett. 2005 Jan 31;218(1):81-90.
Asiatic acid induces apoptosis in SK-MEL-2 human melanoma cells
Phytomedicine. 2001 May;8(3):230-5.
In vitro keratinocyte antiproliferant effect of Centella asiatica extract and triterpenoid saponins
ולבסוף, מחקר אחד מצא כי מיצוי מסנטלה הגביר את רמת האצטיל כולין בגוף, שליח עצבי שיש לו מגוון תפקידים בגוף בכלל ובעור בפרט. להשפעה הזאת אחראי ריכוז של 15%. למעשה -כל אחת מההשפעות שתוארו לעיל דורשת ריכוז אחר של החומר הפעיל. סנטלה אסיאטיקה שימשה גם באירופה ובמזרח הרחוק מזה שנים לטיפול בבעיות עור וריפוי פציעות. מזה 20 שנה לפחות, ועד עצם ימים אלה, נחקרים היבטים שונים של פעילות החומר הפעיל – הטריטרפנואידים. אנו למדים עם הזמן על האפשרויות הגלומות בשימוש בסנטלה ועל האופן שבה היא משפיעה על העור, ויש לקוות כי כעת נלמד עליה יותר בהקשר לאנטי אייג'ינג ושיפור מראה העור.
דילוג לתוכן