ויטמין E
נוגד חימצון זה הוא הויטמין העיקרי המצוי בעור של בני אדם. רמות נמוכות שלו בעור מקושרות עם הופעת קמטים. מחקר בחיות הראה שמריחתו על העור עשויה להפחית קמטים. מחקר בבי אדם הראה ירידה קלה בקמטים ובסימנים נוספים האופייניים לגיל.
ויטמין E נחשב כאנטי אוקסידנט מסיס-השמן העיקרי בהגנת העור מרדיקלים חופשיים, כולל נזקי שמש. הוא מעלה את היעילות של מרכיבי מקדם ההגנה. כידוע, החשיפה לשמש גורמת גם היא ליצירת רדיקלים חופשיים בעור. ויטמין E מונע חימצון שומנים, חימצון המהווה גורם-נזק לממברנות (קרומי) התאים. הוא גם מפחית את אבדן המים מהעור, ומחזק את יכולתו של העור להוות גבול וחסם יעיל כנגד גורמים מזיקים מהסביבה. העור סופג ומשמר רמות של ויטמין E הנמרח עליו, ומאריך את תועלותיו בין המריחות. חוקרים משערים, כי ויטמין E יכול לסייע בהאטת תהליך הזדקנות העור. (מקורות: International Journal of Immunopathology and Pharmacology, July-September 2005, pages 497-502; Experimental Dermatology, September 2005, pages 684-691; International Journal of Biological Macromolecules, July 2005, pages 116-119; Skin Pharmacology and Physiology, January-February 2005, pages 20-26; The Journal of Investigative Dermatology, February 2005, pages 304-307; Journal of Cosmetic Dermatology, January 2005, page 4.)
ישנן 8 צורות בסיסיות של ויטמין E השלם, שהן נגזרות סינתטיות או טבעיות. הצורות הטיפוסיות ביותר הן
d-alpha-tocopherol,
d-alpha-tocopherol acetate
dl-alpha tocopherol
dl-alpha tocopherol acetate.
ה-d שבא לפני האלפא אומר שהמוצר נגזר מהמקור הטבעי כמו שמנים צמחיים או נבט חיטה. התחילית "dl" מראה שהויטמין נוצר באופן סינתטי. מחקר הראה שהצורה הטבעית של ויטמין E היא יעילה יותר ונשמר טוב יותר בתכשיר מהצורות הסינתטיות, אם כי שניהם נוגדי חמצוון (American Journal of Clinical Nutrition, April 2003).
רוב תוספי המזון, וכן רוב התכשירים למריחה על העור, מכילים רק צורה אחת של ויטמין E – אלפא טוקופרול. אולם, לקבלת התוצאות הטובות ביותר, תוסף ויטמין E צריך להכיל תערובת של טוקופרולים (אלפא, ביתא, גמא ודלתא) וטוקוטריאנולים. רצוי ממקור טבעי. ויטמין E טבעי מכיל רק את צורה D של טוקופרול וטוקוטריאנול, בעוד הסינתטי הוא תערובת של צורות D ו-L. הפרדת צורה D מהתערובת היא יקרה, כך שרוב היצרנים לא טורחים לעשות זאת. צורה L היא פחות אפקטיבית מאשר צורה D, בפרט כתוסף מזון. למרות העלות הגבוהה יותר, עדיף להשתמש במקור הטבעי של הויטמין, אלא אם כן היצרן מצהיר שיש שם רק את צורה D.
אם נדבר על תרומתו בתחום הקוסמטיקה וטיפוח העור, המחקר מראה כי העור מפיק יותר תועלת ממריחתו מאשר מלקיחתו בצורה פומית (כתוסף מזון). אם כי יש לויטמין זה תפקידים חשובים בגוף, וזהו תוסף מזון שכדאי לשקול, בייעוץ עם הרופא, במידה והדיאטה שלך איננה כוללת מספיק ממנו. ככל שהוא חשוב לגוף, עדיף להשתמש בויטמין E בשילוב עם עוד נוגדי חמצון, כולל ויטמין C, תה ירוק, קואנזים 10Q, וכיוצ"ב.
ויטמין E עצמו הוא נוגד חמצון יעיל, אבל חברות החלו להשתמש בטוקוטריאנולים, מקטע של 8 רכיבי ויטמין E .
alpha-tocopherol,
beta-tocopherol,
gamma-tocopherol
delta-tocopherol
alpha-tocotrienol
beta-tocotrienol,
gamma tocotrienol,
delta-tocotrienol
ישנו מחקר המראה שטוקוטריאנולים הם בעלי יכולת גבוהה יותר מצורות אחרות של ויטמין E לפעילות נוגדת-חמצון (Journal of Nutrition, February 2001, pages 369S–373S; Annals of the New York Academy of Sciences, Issue 1,031, 2004, p 124-142), אבל המחקר התמקד בכמויות גבוהות של לקיחה אורלית של טוקוטריאנולים, מחקרים בחיות, או בתאים במעבדה. טוקוטריאנולים באופן כללי מגבירים את יכולתו של העור לשמש כגבול יעיל וחסם בפני איבוד לחות החוצה, כמו גם הגנה מגורמי נזק חיצוניים, וישנן מעט עדויות על תפקודם כמווסתי גדילה של תאים (Free Radical Biology and Medicine, February 2003, pages 330-336). מחקרים שנערכו על חיות מעבדה הראו, שלגוף יש מערכות המווסתות את חלוקת הצורות השונות של ויטמין E ו"מנווטות" אותו בהתאם למאפייניו. חוקרים מאמינים שלכל צורה של הויטמין יש יתרון משלה בהגנת התאים השונים – תאי מוח, ריאות, או עור.
מקורות במזון לטוקוטריאנולים כוללים תמר, שעורה, וסובין אורז.
תופעות לוואי בשימוש בויטמין: עור נפוח, אדום ומעקצץ (קונטקט דרמטיטיס).